V lete za kultúrou mesta

25.5.2019

S teplým počasím a príchodom letných prázdnin ste dokonca aj svojim spôsobom nútení vymyslieť pre svoje ratolesti prázdninový program. Deti budú šťastné a vy sa budete venovať rodine. Záleží iba na vás, aký druh zábavy vymyslite, či ste športové alebo hudobné typy. Myslite na to, že by to malo byť niečo viacej ako leňošenie pri bazéne alebo oddych pri televízore.

lesní cesta.jpg

Dobre je začať hľadať akcie a podujatia vo vašom okolí. Zamysleli ste sa už nad tým, či poznáte kultúru vlastného mesta? Môžete začať napríklad odtiaľto. Navštívte múzeum, galériu alebo výstavu vo svojom meste. Stavím sa, že vy rodičia ste tam naposledy tiež boli so školou. Ak máte vo svojom okolí aj dáku kultúrnu pamiatku či dokonca hrad ,treba ich tiež navštíviť. Vedľajšou úlohou môže byť, že si ako rodina o týchto miestach dopredu zistíte informácie a takto nabití informáciami budete dobíjať históriu a jej pamiatky. Bude to stopercentná zábava. A keď o tom niečo viete, je to aj omnoho zaujímavejšie. No nie je to skvelý nápad ako deťom urobiť pekný deň?

tanečnice.jpg

Keď naozaj nenájdete nejakú zaujímavosť vo svojom okolí, nič vám nebráni sa vybrať na výlet do blízkeho krajského mesta. Choďte vlakom alebo autobusom, aj to bude príjemná zmena. Urobte si letné počasie je ako stvorené na tradičné opekanie špekáčika. Aj toto je svojim spôsobom kultúrna rodinná akcia, lebo niekedy sme túto  aktivitu ako deti robievali pravidelne.
Verím, že na sociálnych sieťach nájdete mnoho kultúrnych podujatí.Väčšina takýchto akcií sa koná vo väčších mestách, napríklad v Banskej Bystrici sa organizuje niečo skoro každý deň. Na svoje si prídete ak navštívite akciu ako bývajú „Dni obce“. Stačí si len vyhľadať kam sa vyberiete. Bude to naozaj zábava a deň vám ubehne, ani nebudete vedieť ako. Skoro všetky podujatia organizátori robievajú aj mysliac na deti, sú tam minimálne atrakcie, kde sa deti zabavia.

Na aký film ísť do kina?

3.2.2019

Bohemian Rhapsody


Film Bohemian Rhapsody je oslavou svetoznámej skupiny Queen, ich nezabudnuteľnej muziky a v neposlednom rade Freddieho Mercuryho, ktorý svojimi názormi a štýlom života bojoval proti stereotypom dávnejších časov. Práve vďaka tomu sa stal jedným z najznámejších a najvýraznejších umelcov všetkých čias. Film mapuje nepredstaviteľne rýchly vzostup tejto netradičnej hudobnej skupiny prostredníctvom ich debutových skladieb ako „We will rock you“, „Bohemian Rhapsody“ alebo „We are the Champions“. Ich príbeh začína extrémne úspešným štartom, pokračuje zaujímavým rozprávaním o úspechoch a pádoch umelcov a končí nezabudnuteľným vystúpením na koncerte Live Aid, z roku 1985. Hudba kapely Queen bola a aj naďalej je obrovskou inšpiráciou pre celý svet. Ohromný príbeh lásky a slávy vás určite nenechá chladnými.

kino

Glass


M. Shyamalan uvádza úplne nový thriller, ktorý bol inšpirovaný komiksom s názvom Glass. Vďaka tomuto snímku spojil dva samostatné a veľmi úspešné filmy – Unbreakable a Split. Z filmu Unbreakable sa na plátna vracajú herecký velikáni ako Bruce Willis a Samuel L. Jackson. Bruce Willis si zahrá rolu Davida Dunna a Samuel L. Jackson rolu Eliaha Price, ktorý je vo filme známy ako pán Glass. Z thrilleru Split sa vo filme objavuje herec James McAvoy, ktorý sa vžije do úlohy Kevina Wendella Crumba a do niekoľkých ďalších identít, s ktorými musí denno-denne nažívať. Práve psychicky chorého Crumba spolu s jeho dvadsiatimi štyrmi osobnosťami sleduje Dunn, ktorý k tomu využíva spoje špeciálne nadprirodzené schopnosti.

popcorn

Návrat domov


Malý chlapec s menom Lucas si jedného dňa adoptuje opustené šteniatko Bellu. Od toho dňa sa z nich stane nerozlučná dvojica a zároveň najlepší priatelia. Jedného dňa sa však Bella z ničoho nič stratí a ocitne sa šesťsto kilometrov od svojho ľudského priateľa. Láska k svojmu pánovi je však mnohonásobne silnejšia než osud a Bella sa preto rozhodne vrátiť sa domov za každú cenu. Život jej do cesty postaví mnoho nástrah, ale aj zábavy a priateľov. Podarí sa jej dostať domov?

Naučme deti zdraviť

30.8.2018

Papa je hádam prvý pozdrav, ktorý učíme naše dieťatko. Tešíme sa , keď to zvláda a kýva a usmieva sa na všetkých. Chce ukázať,  že to vie.

podání ruky

  • Kde sa to potom stratí ?
  • Prečo sa to vytratí?

Na samote pri potôčiku mám malú chatu. Je to na samote, kde aj vtáci sa pri svojom lete otáčajú a ďalej vraj neletia. Stretnúť človeka- normálnu živú dušu – tu veru nie je častým javom. Občas sa ale stane, že z času na čas sa tu akýsi turista, alebo cyklista veru objaví.
Ľudia sú ale rôzni aj na takomto odľahlom mieste.

  • Niekto sa pristaví, pozdraví a porozpráva- je rád , že aj tak ďaleko od hlučného davu veľkomesta stretne človeka
  • Niekto sa ani len nepozdraví. Prechádza okolo a vôbec ho ani len nenapadne kývnuť aspoň hlavou na pozdrav

Skúmala so vekovú vzorku oboch skupín. Klasické delenie

  • Mladí
  • Starší

Neprinieslo rozuzlenie. V čom to teda je ? Nie je krajšie a príjemnejšie pri stretnutí tvárou v tvár  pozdraviť?
Vždy som si myslela, že sme aj v tomto kultúrnym národom.
Moja dcéra žije v cudzine a tak pár dni v roku trávim u nej. Na moje veľké prekvapenie sa tam ľudia bežne na ulici zdravia- bez ohľadu na to, či sa poznajú, alebo nie. Zdravia sa preto, lebo je to slušné. A to nie iba na miestach, kde sa vtáci otáčajú, ale v stredne veľkom meste.

sourozenci

Myslela som si, že my sme tou slušnejšou a údajne pohostinnejšou krajinou. Akosi svet zvľúdnel a my sme sa uzavreli do seba natoľko, že už ani nepovažujeme za potrebné pozdraviť. Strašné to bolo veru zistenie.
Naučme teda deti nanovo zdraviť ľuďom. Usmiať sa na nich. Svet hneď bude krajším a radostnejším. Úsmev predsa  naozaj nič nestojí. Nebuďme zamračení, uponáhľaní !

Zle začneme takto deň. Vráťme sa k milému úsmevu a pozdravu hneš ráno pani susedke. Aj jej deň sa zrazu stane krajším, preto že ste jej ho spríjemnili. Aj ona sa začne usmievať a s úsmevom pozdraví niekoho iného. Úsmev a pozdrav ako pochodeň rozžiaria možno takto tváre nás všetkých.

Poslední víťazi prestížnej divadelnej ceny Tony Awards

28.3.2018


Medzi svetovými celebritami na červenom koberci obrad zdobia Olivia Wilde, Scarlett Johansson, Anna Wintour, Whoopi Goldberg, Uma Thurman, Orlando Bloom, Chrissy Teigen a John Legend, Sarah Paulson, Anna Kendrick a mnoho ďalších. Vedením večera bol poctený americký herec, filmový režisér, scenárista a producent, hviezda seriálu House of Cards Kevin Spacey.

oskar

Úplný zoznam víťazov Tony Awards 2017:

  • Najlepšia hra – Oslo, TJ Jones Rogers
  • Najlepšie oživenie hry – Pyatak, August Wilson
  • Najlepší režisér hry – Rebecca Taichman, Indecent
  • Najlepší štýlový dizajn hry – Nigel Hook, hra, ktorá sa pokazí
  • Najlepší kostýmový dizajn pre hru – Jane Greenwood, Chanterelles
  • Najlepší dizajn osvetlenia v hre – Christopher Eckerland, Indecent
  • Najlepší hudobný nástroj – Milý Evan Hansen, Michael Greif
  • Najlepším obnovením muzikálu je Hallow, Dolly!, Jerry Herman
  • Najlepší hudobný režisér – Christopher Ashley, príďte odtiaľto
  • Najlepší literárny základ pre hudobný nástroj je Drahý Evan Hansen, Stephen Levenson
  • Najlepšou herečkou v hudobnej skupine je Bette Midler, Hallow, Dolly!
  • Najlepší herec hudobného – Ben Platt, Milý Evan Hansen
  • Najlepšia herečka v hre – Cynthia Nixon, Chanterelles
  • Najlepšou hudbou je Justin Paul a Benj Pasek, drahý Evan Hansen
  • Najlepšia orchestrácia – Alex Lakamoar, Milý Evan Hansen
  • Najlepšia choreografia – Andy Blankenbühler, Bandstand
  • Najlepší scénický dizajn muzikálu – Mimi Lin, Natasha, Pierre a obrovská kométa z roku 1812
  • Najlepší kostýmový dizajn pre hudobné nástroje je Santo Lokvasto
  • Najlepší dizajn osvetlenia v muzikáli – Bradley King, Natasha, Pierre a obrovská kométa z roku 1812

ocenění

Za najlepšie hry roka bola uznaná za Jay Tee Rogers Oslo , najlepším Broadway muzikálom sa stal milý Evan Hansen a najlepšiu hudobnú herečku vyhrala Bette Midler, ktorá spievala titulnú rolu v inscenácii Hello, Dolly! Myslíte, že budú ocenení aj tento rok?

Kultúra v Indii

28.1.2018


Každý má Indiu zafixovanú ako jednu veľkú, špinavú a preľudnenú krajinu. Viete však niečo o jej kultúre? Niečo o jej histórii? Na Indii je toho oveľa viac ako len množstvo ľudí. Má svoju originalitu, svoju vôňu a dokonca aj svoju typickú chuť. Čo viac ešte na jej kultúre môžeme spoznať? Pozrime sa na to spoločne.
chlapci v Indii

 

FARBY

 

Farby sú pre obyvateľov Indie veľmi kľúčové a majú oveľa väčšiu symboliku, ako majú farby u nás. V prvom rade je farba smútku biela, preto sa aj vdovy obliekajú práve do bielej, aby kontrastovali s farbami navôkol. Nevesty sa obliekajú do červenej, čo je farba radosti a hlavne šťastia. Dosť rozdiel, oproti našej smútočnej čiernej a nevestiných bielych šatách, no nie?

 

BOHATÍ VERZUS CHUDOBNÍ

 

Kastovný systém je vo svojej podstate ešte stále smutnou realitou. Kým v Indii je veľké množstvo ľudí, ktorí sa môžu pochváliť milionárskym statusom, niektorí bežní ľudia nezarábajú viac ako dva doláre na deň. Pod hranicou chudoby tu žije naozaj veľké množstvo ľudí.

 

HYGIENA

 

Možno ste už počuli o tom, prečo obyvatelia Indie vnímajú ľavú ruku ako nečistú a absolútne nevhodnú na jedenie. Je to preto, že obyčajne sa táto ruka používala po použití toalety miesto toaletného papiera. Jesť ľavou rukou by sme preto v Indii veľmi neodporúčali.

 indický chlapec

KDE VZNIKOL ŠACH?

 

Odpoveď je už asi všetkým jasná, vznikol práve tu, v Indii. Kto by to bol povedal, že jedna z najznámejších figúrkových hier vznikla práve v rodisku samotnej Kamasútry? Jedno je isté, v Indii bolo vynájdených veľké množstvo vecí, o ktorých ste nemali ani tušenie, že pochádzajú práve odtiaľto. V každom prípade je to rodisko nielen knihy lásky, ale aj tejto inteligentnej hry.

 

PÄŤTISÍCROČNÁ JÓGA

 

Jóga, ktorá sa teší v dnešnej dobe naozaj veľkej popularite nie je výmysel západného sveta. Obyvatelia Indie prišli na jej liečivé účinky už dávno predtým.

Kultúra po Slovensku

22.1.2018



Tak ako každej krajné tak aj u nás na Slovensku máme veľmi vzácnu a kreatívnu kultúru.


Hneď prvé čo spomeniem sú naše hrady a zámky ktoré máme na Slovensku mnoho. Napríklad  Bratislavsky hrad , Bojnický zámok , či Spišsky hrad. U nás na Slovensku dominujú aj ľudové zvyklosti , kroje a piesne ktoré si vážime a uctievame od starších až po mladšiu generáciu. Pri ľudových zvyklosti ešte ostaneme a musíme aj spomenúť aj ľudové zručnosti. Šitie krojov , pletenie a prúdenie košíkov, rôzne rezbárske ľudové práce, a šikovné ručičky starých mám ktoré si ľudové zvyky uctievajú.
kulturní památka


Medzi ľudové zvyklosti patria aj ľudové piesne či tance. Pri takýchto zvyklosti  stretávajú rôzne skupiny, organizácie , ktoré sa takýmto zvyklostiam venujú .


Do slovenských ľudových zvyklosti patrí aj veľkonočné sviatky cez ktoré šibeme baby a obliekame vodou aby boli zdravé a krásne po celý rok.


1 Máj – Aj keď táto milá tradícia v očiach našej mládeže stále viac upadá do zabudnutia, na mnohých miestach Slovenska sa stále nájdu mladí muži, folklórne súbory či dokonca celé obce, ktoré tento zvyk udržiavajú pri živote. Čo vlastne stavanie mája znamená a čo ozdobený stromček symbolizuje? Predvečer prvého mája sa najmä na slovenskom vidieku združujú mladí muži, ktorí sa v krojoch a s muzikou vydávajú po obci za mladými dievčatami – najmä za svojimi milými, ktoré sú súce na vydaj. Tí muži, ktorí už do chomúta vošli, ochotne slobodným kamarátom asistujú.  Nebolo tomu však vždy tak, že sa  mladé ozdobené stromčeky vztyčovali na drevenom kmeni iba v predvečer 1. mája. Podľa etnológov sa máje na našom území stavali hneď počas niekoľkých dátumov. Okrem 1. mája, aj na Turíce a na Jána, kedy sa pálili aj jánske vatry.


Tak ako pri ľudových zvykoch tak aj pri  jedle máme udomácnenú  kultúru. U nás dominuje nájme bryndza ktorá sa dá pripraviť na veľa spôsobov . Spomeniem bryndzové alebo kapustné halušky na ktorých si pochutná každý Slovák .
lahodná bryndza


Vrátime sa ešte späť pri hudbu a okrem ľudových piesní poznáme aj piesne zložené rôznymi skupinami či jednotlivcami ktorý sa v tejto kultúre venujú. Medzi našu kultúru patria aj tvorba filmov ktoré máme v našej knižnici niekoľko.


No a môžeme povedať že kultúru robí aj naša mladá generácia . Veď točenie teda nahrávanie videí na siete  už môže patriť medzi kultúru.


Každá kultúra je iná a preto si musíme vážiť takú akú máme a akú hu poznáme . Máme rôzne zaujímavosti ktoré sa oplatia vidieť. Nove zážitky spojené so zábavou môže byť užitočné nie len pre deti ale aj pre dospelých.

Má Londýn svoju kultúru?

12.12.2017


Národy a ich kultúry sú občas skutočne nevyspitateľné. No podstatné je, že každý si v tej svojej vysnívanej kultúre nájde to svoje, práve preto, že je pre nich z nejakého dôvodu veľmi atraktívna. Čo vy milujete na jednotlivých kultúrach? Alebo ste sa nikdy nezamýšľali nad tým, čo je typické pre jednotlivé kultúry a ako by ste s tým mali naložiť? Je však zaujímavé sledovať, ako sa spráavjú ľudia, ktorí žijú v krajinách, ktoré od nás nie sú tak celkom veľmi vzdialené. Niektoré mentality nám totižto vôbec nie sú blízke. Ďalšou zaujímavosťou je aj to, že sa niektorí obyvatelia miest správajú úplne inak, ako by sme čakali od krajiny, v ktorej žijú.

most
 
Napadlo by vám, že obyvatelia Londýna sa spráavjú úplne inak, ako ostatní Briti? Pretože možno sa vám to zdá ako hlúposť, ale verte tomu, že aj uzavretí a konzervatívni Briti sa vedia poriadne odviazať, keď chcú a keď sa im to samozrejme hodí. Londýn je pre nich ideálnym miestom. Tam môžete vidieť rôzne správanie ľudí, ale hlavne rôzne typy, s ktorými sa nikde inde na celom svete asi nestretnete. V prvom rade je to to, že sú všetci hrozne ochotní a priateľskí. Na Slovensku by ste sa asi nestretli s tým, že sa vás niekto len tak opýta, ako sa máte. Alebo sa vám ponúkne, že vás odfotí, keď ste pri nejakej pamiatke.

umění
 
Typické na Londýne je aj štýl, akým sa ľudia obliekajú. Čudovali by ste sa, ale je naozaj zaujímavé, čo všetko si na seba ľudia dokážu navliecť. V Londýne to však určite uvidíte na každom rohu. Rôzne farby, rôzne prevedenia, nad ktorými budete len krútiť hlavou, ale verte tomu, že sa vám to skôr alebo neskôr určite zapáči. Predsa len, práve Londýn je na sebarealizáciu naozaj veľmi typický a veľmi pozitívne naladený. Môžete si dať na seba čokoľvek a zapadnete. Veď sa len pozrite na nich, ako sa obliekajú. Môžete si byť istý, že uvidíte spleť rôznych štýlov, o ktorých sa vám ani len nesnívalo.

Kultúra

10.11.2017


Kultúra ako taká, tu bola už od nepamäti. Už starí Gréci sa radi pozerali na divadlá, ktoré im predvádzali divadelní umelci. V tých časoch v divadle nesmeli hrať ženy, iba muži. Viete, ženy boli vždy tak nejako vynechávané a brali sa ako menej významné ako muži.

opona

Popletená SMS, alebo skôr ja?

Pred istým časom som oslavovala narodeniny a mojím želaním bolo, aby som dostala skôr zážitky ako vecné dary. V podstate aj tak nič nepotrebujem a nechcem dostávať zbytočnosti. Som skôr praktický človek. Teta mi teda ešte asi týždeň pred narodeninami napísala SMS: „ Na narodeniny môže byť kultúra? A máš nejaké konkrétne divadlo alebo môže byť hocijaké?“ Keďže sa zdržiavam v Bratislave, myslela divadlá tam. No neuveríte, čo mňa napadlo ako prvé pri čítaní tejto SMS.

Ako som písala ja praktický človek, keď som si prečítala prvú vetu, napadlo ma jedine, že sa pýta na kultúru do mlieka. Na kultúru, ktorú si kupujem, dám do prevareného mlieka a vyrábam si z nej jogurt. Každý týždeň. Takže slovko kultúra ma takto pekne zamotalo, niekde úplne inde ako by som mala byť. Keby tam nebola tá druhá veta, možno by mi to nedocvaklo. Ale ja by som sa potom veľmi čudovala, keby som nedostala kultúru do mlieka, ale divadelné poukážky.

divadlo

Divadlo

Tak nakoniec som tie divadelné poukážky aj dostala. Chaos ostal len v mojej hlave a keď si na to spomeniem, vždy sa pousmejem na tejto milej príhode, ktorá sa mi prihodila. Mnohí z vás ste asi ešte ani nepočuli o kultúre do mlieka, pretože nakupuje výlučne v obchodoch a tam majú hotový jogurt. O týchto jogurtoch pomlčím, ale som rada, že som vás mohla trochu obohatiť svojimi vedomosťami, že jogurt sa dá kľudne vyrobiť aj v domácich podmienkach.
A zároveň by som vám teda rada odporučila tento vynikajúci nápad, aký dostala moja teta a to sú spomínané poukážky do divadla. Aspoň raz do roka zájdite a zasmejte sa na perfektnej komédii a užite si krásny večer v spoločnosti vašej lásky, napríklad. 

Kultúra rodiny

28.6.2017


Rodina je slovo, ktoré je často zaužívané. Každá rodina má svoju kultúru. Rôzne zvyky, tradície, ktoré sa používali kedysi a dnes sa už nepoužívajú. Alebo aj tradície, ktoré nezanikli a sú dodnes zaužívané.  

Naše spoločné miesta  
Určite, keď aj vy  trávite čas s rodinou, vždy je nejaké miesto kde je to najčastejšie. To vaše miesto. Môže to byť čokoľvek. Či už nejaká dovolenková destinácia, kde chodievate pravidelne tráviť prázdniny alebo len hocijaká miestnosť vo vašom dome. Môže byť aj viac možností.

rodina

Predmety s rodinným významom
Iste poznáte keď sa dáte na veľké jarné upratovanie a niekde na povale nájdete staré predmety po vašej babke, prababke a spomínate na to, aké by bolo žiť v dobe, keď boli ešte mladí. Alebo nájdete vaše fotografie z rodinných výletov a pochytí vás nostalgický pocit a príjemné spomienky. 

Naše rituály 
Každá rodina aj svoje rituály, čiže činnosti, ktoré sa pravidelne opakujú a sú pre ňu charakteristické. Majú symbolický význam pre rodinných členov.  Patria sem rodinné oslavy. Sú to rituály, v ktorých rodina vykonáva sviatky alebo sviatočné udalosti, ktoré sú široko praktizované kultúrou. Udalosti ako pohreb, svadba, krst, náboženské sviatky – Vianoce, Veľká noc.. Určite aspoň niektoré dodržiavate s rodinou aj vy.

molo

Naše tradície
Vyskytujú sa v rodine pravidelne. Sú to napríklad letné prázdniny, rodinné návštevy, výročia, oslavy narodenín, večierky    so špeciálnym jedlom   a hudbou, aktivity či činnosti s príbuznými.  Na rozdiel od rodinných osláv, dávajú rodine spôsobilosť určiť, ako budú spoločné udalosti oslavovať. Môžu vyjadriť svoje názory a hodnoty o udalostiach, aj ich priebehu. Je na vás, či pôjdete s rodinou cez leto k moru, alebo či budete oslavovať vaše narodeniny vo veľkom s príbuznými.    
 
 
Ak vám tento článok niečo hovorí a aj vy si vážite kultúru vo vašej rodine, dobre robíte. Pretože takto prispievate k rodinnej stabilite, ktorá je dôležitá.